Na ciasto potrzeba:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru,
1 żółtko,
odrobina soli,
Na nadzienie potrzeba:
1 puszka owoców tropikalnych (np. banan, ananas, papaja),
1 kg twarogu,
120 g miękkiego masła,
150 g cukru,
4 jaja,
1 torebka cukru wanilinowego,
starta skórka z cytryny,
2 łyżki budyniu (proszku),
Kruche ciasto należy robić ze składników schłodzonych,
dlatego dobrze godzinę przed przystąpieniem do pracy umieścić je w lodówce. Z
wszystkich składników (tj. z mąki, masła, cukru i żółtka) zagnieść gładkie
ciasto. Nie należy dodawać wody - wystarczy przed zagniataniem ciasta zwilżyć
ręce zimną wodą. Wyrobione ciasto należy owinąć w folię i na co najmniej
godzinę włożyć do lodówki.
Kiedy ciasto będzie się chłodziło, masło utrzeć z cukrem i
żółtkami, zmielony (mam nadzieję, że kupiła(e)ś zmielony) twaróg
wymieszać ze startą skórką z cytryny i budyniem, a potem po łyżce
dodawać do masy z tłuszczu i cukru, ciągle mieszając. Ubić pianę z
białek z cukrem wanilinowym i domieszać do masy.
Wykleić natłuszczoną tortownicę ciastem, wyciągając brzegi.
Wylać na to masę serową i posypać odsączonymi owocami z puszki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 2000C
na ok. 60 minut. Po
wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz