niedziela, 2 marca 2014

BABECZKI



kruche ciasto:
250g mąki
50 g cukru
2 żółtka
100 g masła lub margaryny do pieczenia
nadzienie:
50 g cukru
2 białka
łyżka śmietany
100 g migdałów lub orzechów


Potrzebne będą również małe metalowe foremki. Kruche ciasto zagniata się z bardzo zimnych składników. 


Należy pokroić tłuszcz, dodać pozostałe składniki na ciasto, a następnie wstępnie wyrobić nożem. Kiedy ciasto będzie mniej więcej spójne, należy zacząć wyrabiać je zmoczonymi w zimnej wodzie rękami. Gdy osiągnie gładkość (co początkującym zapewne wyda się niemożliwe) zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc. 



W międzyczasie roztopić kawałeczek tłuszczu i kuchennym pędzelkiem posmarować dokładnie foremki.Schłodzone ciasto rozwałkować i okleić nim foremki (od wewnątrz!), a następnie ponakłuwać na dnie widelcem.





Piec w temperaturze 1750C około 15 minut.Wymieszaj cukier, orzechy lub migdały i śmietanę. Możesz dodać trochę rumu - dobrze się komponuje z orzechami. Wymieszaj z ubitą pianą z białek.  


Nałóż nadzienie do podpieczonych babeczek i wstaw jeszcze na 5-10 minut do nagrzanego piekarnika. Na zdjęciu głównym dołożyłam bezy, zrobione z pozostałego mi białka, a potem - ponieważ to było Boże Narodzenie - posypałam wszystko wiórkami kokosowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz