sobota, 1 marca 2014

CIASTO CYTRYNOWE




100 g cukru
2 jaja
1 torebka cukru wanilinowego
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
1 cytryna
6 łyżeczek żelatyny
500 g twarogu
200 g cukru
500 g kremówki




Nagrzej piekarnik do 2000C. Oddziel żółtka od białek, ubij pianę z białek, a potem osobno ubij żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i dwoma łyżkami wody. Kiedy kolor będzie bardzo jasny, dosyp mieszaninę mąki, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Piecz około 30 minut.
Wyjmij do ostudzenia i przygotuj krem.
Rozpuść żelatynę według przepisu na opakowaniu i też odstaw żeby ostygła. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wymieszaj to z twarogiem, cukrem, wystudzoną żelatyną i na koniec dodaj 3/4 ubitej śmietany.
Przekrój biszkopt w poprzek (najlepiej mocną nitką), nałóż spód tortownicy i powoli nakładaj rzadki krem. Wstaw do lodówki. Jeśli nie masz miejsca w lodówce, do którego nie przechodzą zapachy, lepiej przykryj folią. Nie ma nic gorszego niż tort śmietankowy o smaku kiełbasy...
Kiedy krem zastygnie (nie trwa to bardzo długo, ale zanim zdejmiesz bok formy, upewnij się, że zastygł!) nałóż na wierzch drugą część ciasta, a wierzch tej części posmaruj resztą śmietany. Jak widzisz na zdjęciu, do dekoracji użyłam kwiatków, które można kupić w marketach, ale ładnie będą też wyglądały świeże owoce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz