poniedziałek, 10 marca 2014

BEZY

Na jedną blaszkę potrzebujemy:
2 białka 
100 g cukru

Często po produkcji kruchego ciasta zostają białka. Co z nimi robić? Proste - bezy. Niewiele pracy, a efekt całkiem fajny. 
Najważniejsze, żeby na trzepaczkach oraz w naczyniu, w którym ubijasz pianę nie było śladu żółtka i ani odrobiny tłuszczu. Pianę najlepiej ubijać mikserem, chyba że przy okazji zabiegów kulinarnych chcesz poćwiczyć kondycję. Piana musi być baaaardzo sztywna. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Zazwyczaj robię małe beziki - na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładam porcyjki białka łyżeczką do herbaty. Takie małe szybciej się upieką, a poza tym przyjemniej się je zjada :) Ułożone na blaszce wstawiam do rozgrzanego do 1500C piekarnika (drugi poziom od dołu) na ok. 60 minut (większe bezy na dłużej!).
No to baw się dobrze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz