kruche ciasto:
250g mąki
50 g cukru
2 żółtka
100 g masła lub margaryny do pieczenia
nadzienie:
50 g cukru
2 białka
łyżka śmietany
100 g migdałów lub orzechów
Należy pokroić tłuszcz,
dodać pozostałe składniki na ciasto, a następnie wstępnie wyrobić nożem. Kiedy
ciasto będzie mniej więcej spójne, należy zacząć wyrabiać je zmoczonymi w
zimnej wodzie rękami. Gdy osiągnie gładkość (co początkującym zapewne wyda się niemożliwe)
zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę, a jeszcze lepiej na
całą noc.
W
międzyczasie roztopić kawałeczek tłuszczu i kuchennym pędzelkiem posmarować
dokładnie foremki.Schłodzone
ciasto rozwałkować i okleić nim foremki (od wewnątrz!), a następnie ponakłuwać
na dnie widelcem.
Piec
w temperaturze 1750C około 15 minut.Wymieszaj
cukier, orzechy lub migdały i śmietanę. Możesz dodać trochę rumu - dobrze się
komponuje z orzechami. Wymieszaj z ubitą pianą z białek.
Nałóż
nadzienie do podpieczonych babeczek i wstaw jeszcze na 5-10 minut do nagrzanego
piekarnika. Na
zdjęciu głównym dołożyłam bezy, zrobione z pozostałego mi białka, a potem -
ponieważ to było Boże Narodzenie - posypałam wszystko wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz