niedziela, 2 marca 2014

TORCIK TRUSKAWKOWY



inaczej:
najszybsze na świecie ciasto
gotowy spód biszkoptowy (albo dwa, jeśli chcesz ciasto przełożyć)
0,5 l kremówki
cukier waniliowy
1 łyżka cukru (jeśli owoce są kwaśne, daj dwie)
truskawki (ile lubisz)
 

W sezonie owocowym takie desery przyrządza się często. Używając gotowego spodu możesz podać ciasto w kilkanaście minut od przybycia gości.
Ubijasz śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, a potem umyte i odszypułkowane truskawki kroisz na plasterki albo na połówki - w zależności od wielkości owoców. Najładniejsze truskawki odkładasz na bok - posłużą do dekoracji. Smarujesz spód i truskawki na nim bitą śmietaną, a jeśli masz dwa spody - na górze kładziesz drugi i smarujesz znowu. Dekorujesz całymi owocami.

...i gotowe :)
Jeszcze lepsze będzie, jeśli zamiast truskawek użyjesz jagód. Po prostu sypnij owoce na krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz