Na jedną blaszkę potrzebujemy:
2 białka
100 g cukru
Często po produkcji kruchego ciasta zostają białka. Co z nimi robić? Proste - bezy. Niewiele pracy, a efekt całkiem fajny.
Najważniejsze, żeby na
trzepaczkach oraz w naczyniu, w którym ubijasz pianę nie było śladu
żółtka i ani odrobiny tłuszczu. Pianę najlepiej ubijać mikserem, chyba
że przy okazji zabiegów kulinarnych chcesz poćwiczyć kondycję. Piana
musi być baaaardzo sztywna. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Zazwyczaj robię małe beziki - na
wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładam porcyjki białka łyżeczką
do herbaty. Takie małe szybciej się upieką, a poza tym przyjemniej się
je zjada :) Ułożone na blaszce wstawiam do rozgrzanego do 1500C piekarnika (drugi poziom od dołu) na ok. 60 minut (większe bezy na dłużej!).
No to baw się dobrze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz