Na biszkopt:
120 g mąki,
50 g mąki ziemniaczanej,
30 g kakao,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
180 g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
6 jajek,
750 g śmietany kremówki,
kuleczki i gwiazdki cukrowe,
2 banany,
2 -3 łyżki cukru,
3 usztywniacze do bitej śmietany (np.
śmietanfix),
100 g płatków migdałowych.
Oddzielić
żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę; pod koniec ubijania dodać połowę
cukru.
Żółtka ubić z resztą cukru, cukrem wanilinowym i 2 łyżkami letniej wody na pienistą masę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Wymieszać delikatnie ubitą pianę,
masę z żółtek i mąkę. Umieścić w formie wyłożonej na dnie papierem do
pieczenia. Jak pieczesz biszkopt, nigdy nie natłuszczaj boków formy, tylko
spód.
Piec
w nagrzanym do (1800C) piekarniku 25-30 minut. Po ostudzeniu (ciasto
powinno stygnąć co najmniej godzinę) przekroić na dwie części. Można to zrobić
nożem, ale jeśli chcesz przekroić je naprawdę równo, zrób to mocną nitką.
Ubić
śmietanę z 2-3 łyżkami cukru i usztywniaczem. Posmarować ubitą śmietaną spód
tortu, obłożyć pokrojonymi w plasterki bananami, na nie znów nałożyć warstwę
bitej śmietany, ale nie za grubo.
Nałożyć
górną część biszkoptu i starannie posmarować bitą śmietaną górę i boki ciasta.
Uprażyć
płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, a kiedy wystygną, obłożyć nimi bok
tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz