niedziela, 2 marca 2014

TORT BANANOWY





Na biszkopt:
120 g mąki,
50 g mąki ziemniaczanej,
30 g kakao,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
180 g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
6 jajek,
750 g śmietany kremówki,
kuleczki i gwiazdki cukrowe,
2 banany,
2 -3 łyżki cukru,
3 usztywniacze do bitej śmietany (np. śmietanfix),
100 g płatków migdałowych.


Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę; pod koniec ubijania dodać połowę cukru.   


Żółtka ubić z resztą cukru, cukrem wanilinowym i 2 łyżkami letniej wody na pienistą masę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

 

Wymieszać delikatnie ubitą pianę, masę z żółtek i mąkę. Umieścić w formie wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Jak pieczesz biszkopt, nigdy nie natłuszczaj boków formy, tylko spód.


 
Piec w nagrzanym do (1800C) piekarniku 25-30 minut. Po ostudzeniu (ciasto powinno stygnąć co najmniej godzinę) przekroić na dwie części. Można to zrobić nożem, ale jeśli chcesz przekroić je naprawdę równo, zrób to mocną nitką. 


Ubić śmietanę z 2-3 łyżkami cukru i usztywniaczem. Posmarować ubitą śmietaną spód tortu, obłożyć pokrojonymi w plasterki bananami, na nie znów nałożyć warstwę bitej śmietany, ale nie za grubo.  


Nałożyć górną część biszkoptu i starannie posmarować bitą śmietaną górę i boki ciasta. 


Uprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, a kiedy wystygną, obłożyć nimi bok tortu. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz