niedziela, 2 marca 2014

PRZYKOMINKOWE BABECZKI




http://przykominku.com/



kruche ciasto:
250g mąki
50 g cukru
2 żółtka
100 g masła lub margaryny do pieczenia
konfitura morelowa albo brzoskwiniowa...
...albo kup gotowe korpusy kruchych babeczek w supermarkecie, co oszczędzi Ci 3/4 pracy... tyle, że na podane proporcje nadzienia będziesz potrzebować 2 opakowań po 0,66 kg
nadzienie:
200 g mielonych migdałów
100 g płatków migdałowych
mała puszka masy krówkowej
400 g homogenizowanego twarożku waniliowego
i do dekoracji: kolorowe skórki kandyzowane i czekoladowe ziarenka imitujące kawę

Potrzebne będą również małe metalowe foremki - jeśli nadal odrzucasz opcję z zakupem gotowych korpusów ;) Kruche ciasto zagniata się z bardzo zimnych składników. 





Należy pokroić tłuszcz, dodać pozostałe składniki na ciasto, a następnie wstępnie wyrobić nożem. Kiedy ciasto będzie mniej więcej spójne, należy zacząć wyrabiać je zmoczonymi w zimnej wodzie rękami. Gdy osiągnie gładkość (co początkującym zapewne wyda się niemożliwe) zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc.





W międzyczasie roztopić kawałeczek tłuszczu i kuchennym pędzelkiem posmarować dokładnie foremki. Schłodzone ciasto rozwałkować i okleić nim foremki (od wewnątrz!), a następnie ponakłuwać na dnie widelcem.





Piec w temperaturze 1750C około 15 minut.




Albo użyć kupionych gotowych korpusów - mówiłam, że będzie mniej pracy ;) Migdały upraż na patelni bez tłuszczu - to pozwoli wzmocnić ich aromat i smak. 

 
 Uprażone migdały wymieszaj z masą krówkową i serkiem waniliowym.


Każdy korpus babeczki posmaruj wewnątrz odrobiną morelowej konfitury, a potem nałóż do środka masę migdałową i ozdób kilkoma kawałkami kandyzowanej skórki albo ziarenkiem czekoladowej kawy. A potem tylko usiądź i czytaj :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz