kruche ciasto:
250g mąki
50 g cukru
2 żółtka
100 g masła lub margaryny do pieczenia
konfitura morelowa albo brzoskwiniowa...
...albo kup gotowe korpusy kruchych babeczek w
supermarkecie, co oszczędzi Ci 3/4 pracy... tyle, że na podane proporcje
nadzienia będziesz potrzebować 2 opakowań po 0,66 kg
nadzienie:
200 g mielonych migdałów
100 g płatków migdałowych
mała puszka masy krówkowej
400 g homogenizowanego twarożku waniliowego
i do dekoracji: kolorowe skórki kandyzowane i
czekoladowe ziarenka imitujące kawę
Należy
pokroić tłuszcz, dodać pozostałe składniki na ciasto, a następnie wstępnie
wyrobić nożem. Kiedy ciasto będzie mniej więcej spójne, należy zacząć wyrabiać
je zmoczonymi w zimnej wodzie rękami. Gdy osiągnie gładkość (co początkującym
zapewne wyda się niemożliwe) zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na
godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc.
W międzyczasie roztopić kawałeczek tłuszczu i kuchennym pędzelkiem posmarować dokładnie foremki. Schłodzone ciasto rozwałkować i okleić nim foremki (od wewnątrz!), a następnie ponakłuwać na dnie widelcem.
Piec w temperaturze 1750C około 15 minut.
Albo
użyć kupionych gotowych korpusów - mówiłam, że będzie mniej pracy ;) Migdały
upraż na patelni bez tłuszczu - to pozwoli wzmocnić ich aromat i smak.
Każdy korpus babeczki posmaruj wewnątrz odrobiną morelowej konfitury, a potem nałóż do środka masę migdałową i ozdób kilkoma kawałkami kandyzowanej skórki albo ziarenkiem czekoladowej kawy. A potem tylko usiądź i czytaj :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz