wtorek, 4 marca 2014

BABKA (DLA CIERPLIWYCH)




Na ciasto potrzeba:
500 g mąki,
42 g drożdży,
1/4 l letniego mleka,
140 g +1 łyżka cukru,
szczypta soli,
100 g miękkiego masła,
2 żółtka,
zapach cytrynowy,
tłuszcz i tarta bułka do wysypania formy,
1 puszka brzoskwiń,
sok z cytryny,
125 g chudego twarogu,
1/2 kubka gęstej śmietany,
1 torebka cukru wanilinowego,
200 g zmielonych orzechów. 

Jeśli lubisz się bawić w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie... Przyznam, że tę babkę piekę tylko raz do roku - na Wielkanoc. Żeby ciasto drożdżowe się udało, trzeba pamiętać o kilku zasadach: wszystkie składniki muszą mieć tę samą, pokojową temperaturę - dlatego dobrze jest wyjąć je i ułożyć w jednym miejscu co najmniej na godzinę przed pieczeniem. Drożdże należy rozpuścić w bardzo letnim mleku - temperatura mleka nie może być wyższa niż temperatura ciała - a następnie dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i zasypać jeszcze odrobiną mąki. Zaczyn przykryć ściereczką lub folią i odstawić przynajmniej na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy na mące pojawią się widoczne rysy, można działać dalej. 



Mąkę należy przesiać. Następnie zrobić w niej wgłębienie i wlać do środka zaczyn, przysypać odrobiną mąki. Dodać pozostałe składniki, tj. 100 g cukru, szczyptę soli, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka i zapach cytrynowy. Wyrobić gładkie ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia - będzie gotowe do dalszej obróbki jak podwoi swoją objętość.


Kiedy ciasto sobie rośnie, można zająć się przygotowaniem nadzienia, a potem jeszcze czym innym (bo trochę to rośnięcie trwa). Brzoskwinie z puszki należy zmiksować, dodając 40 g cukru i sok z cytryny. Twaróg utrzeć ze śmietaną, łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy ciasto podwoi wreszcie swoją objętość, należy podzielić je na 12 jednakowych kawałków, a potem kolejno rozwałkowywać i 6 z nich posmarować twarogiem, a następnie mielonymi orzechami, a pozostałe 6 zmiksowanymi brzoskwiniami. Zwinąć wszystkie w roladki. Posmarować dokładnie formę tłuszczem i wysypać tartą bułką. Układać roladki na zmianę - jedna z twarogiem i orzechami, jedna z brzoskwiniami. Przykryć ściereczką lub folią i znowu odstawić ciasto do wyrośnięcia (na jakieś 15 minut). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1750C na ok. 60 minut. No i można przy okazji pozbierać zakłady po rodzinie: ucieknie? Nie ucieknie? 


Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Jeśli chcesz wyjąć ją z formy w całości, jest to konieczne. Inaczej będziesz mieć puzzle... Posypać cukrem pudrem. 


Ta babka jest dobra na święta, ponieważ dzięki nadzieniu nie wysycha. Zazwyczaj przecież mamy na święta jeszcze inne ciasta...A kto by temu wszystkiemu dał radę w jeden dzień ;) ?
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz