Na
ciasto potrzeba:
500 g mąki,
42 g drożdży,
1/4 l letniego
mleka,
140 g +1 łyżka
cukru,
szczypta soli,
100 g miękkiego
masła,
2 żółtka,
zapach cytrynowy,
tłuszcz i tarta
bułka do wysypania formy,
1 puszka
brzoskwiń,
sok z cytryny,
125 g chudego
twarogu,
1/2 kubka gęstej
śmietany,
1 torebka cukru
wanilinowego,
200 g zmielonych
orzechów.
Jeśli
lubisz się bawić w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie... Przyznam, że tę babkę
piekę tylko raz do roku - na Wielkanoc.
Żeby ciasto
drożdżowe się udało, trzeba pamiętać o kilku zasadach: wszystkie składniki
muszą mieć tę samą, pokojową temperaturę - dlatego dobrze jest wyjąć je i
ułożyć w jednym miejscu co najmniej na godzinę przed pieczeniem. Drożdże należy
rozpuścić w bardzo letnim mleku - temperatura mleka nie może być wyższa niż
temperatura ciała - a następnie dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać
i zasypać jeszcze odrobiną mąki. Zaczyn przykryć ściereczką lub folią i
odstawić przynajmniej na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy na mące pojawią się
widoczne rysy, można działać dalej.
Mąkę
należy przesiać. Następnie zrobić w niej wgłębienie i wlać do środka zaczyn,
przysypać odrobiną mąki. Dodać pozostałe składniki, tj. 100 g cukru, szczyptę
soli, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka i zapach cytrynowy. Wyrobić gładkie
ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia - będzie gotowe do dalszej obróbki jak
podwoi swoją objętość.
Kiedy
ciasto sobie rośnie, można zająć się przygotowaniem nadzienia, a potem jeszcze
czym innym (bo trochę to rośnięcie trwa). Brzoskwinie z puszki należy
zmiksować, dodając 40 g cukru i sok z cytryny. Twaróg utrzeć ze śmietaną, łyżką
cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy ciasto podwoi wreszcie swoją objętość, należy
podzielić je na 12 jednakowych kawałków, a potem kolejno rozwałkowywać i 6 z
nich posmarować twarogiem, a następnie mielonymi orzechami, a pozostałe 6
zmiksowanymi brzoskwiniami. Zwinąć wszystkie w roladki. Posmarować dokładnie
formę tłuszczem i wysypać tartą bułką. Układać roladki na zmianę - jedna z
twarogiem i orzechami, jedna z brzoskwiniami. Przykryć ściereczką lub folią i
znowu odstawić ciasto do wyrośnięcia (na jakieś 15 minut). Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 1750C na ok. 60 minut. No i można przy
okazji pozbierać zakłady po rodzinie: ucieknie? Nie ucieknie?
Po wyjęciu z piekarnika
odstawić do ostygnięcia. Jeśli chcesz wyjąć ją z formy w całości, jest to
konieczne. Inaczej będziesz mieć puzzle... Posypać cukrem pudrem.
Ta babka jest dobra na
święta, ponieważ dzięki nadzieniu nie wysycha. Zazwyczaj przecież mamy na
święta jeszcze inne ciasta...A kto by temu wszystkiemu dał radę w jeden dzień
;) ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz