poniedziałek, 17 marca 2014
SERNIK SPONTANICZNY (AD HOC)
200 g margaryny o temperaturze pokojowej
250 g cukru
4 jaja
1000 g chudego twarogu
2 torebki budyniu waniliowego albo śmietankowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
4 łyżki soku z cytryny
kawałki suszonej papai albo kawałki czekolady albo wiśnie kandyzowane
cukier puder do posypania lub polewa (co kto lubi)
Margarynę z cukrem utrzyj na pienistą masę (pienista to nie znaczy, że się pieni, tylko ma bardzo jasny kolor, więc się nie stresuj) aż do rozpuszczenia cukru. Po trochę dodawaj jajka, zmielony ser i budyń, cały czas ucierając. Na koniec, kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj sok, skórkę z cytryny i dowolny dodatek.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (tylko spód, boki trzeba natłuścić), a potem wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 1750C na około godzinę.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej gotową polewą.
Smacznego :)
Najlepiej smakuje w Zakopanem ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz