Na
ciasto:
50 dag tłustego
(lub półtłustego) białego sera,
1 żółtko (możesz
zastąpić je łyżką gęstej śmietany),
1 kostka masła,
3/4 szklanki cukru
pudru,
herbatniki typu
Petit Beure (2 paczki),
1 łyżka kakao,
pół szklanki
mleka.
Na
polewę:
1/4 kostki masła,
1/4 szklanki
cukru,
1 łyżka wody,
1 łyżka kakao.
Rozetrzeć
w malakserze na gładką masę: ser, żółtko (lub śmietanę), masło, cukier
(podzielić na dwie części 2/3 i 1/3; do 1/3 dodać kakao i wymieszać). Wstawić
obie do lodówki na kilkanaście minut. Na folii aluminiowej (rozłożonej na
jakiejś desce, tacy) ułożyć na górze, w poprzek obok siebie 3 herbatniki.
Układać poniżej tej linii kolejne herbatniki tworząc 3 pasy (3 x po 6).
Herbatniki przed ułożeniem zamoczyć na chwilę w mleku - dużo zależy od
producenta; niektóre niestety prawie natychmiast się rozpływają.
Wyłożyć
na herbatniki i rozsmarować białą masę.
Na to wyłożyć kakaową masę
na wierzch (ja wykładam tylko na środkowy pasek). Spłaszczyć masę nożem na
brzegach.
Pomagając folią aluminiową
podnieść zewnętrzne boki - tak aby się zetknęły tworząc trójkątny domek i
wstawić do lodówki.
Składniki polewy rozpuścić w garnku, mieszać do
rozpuszczenia cukru. Wystudzić, często mieszając. Jak będzie gęstnieć,
posmarować ścianki domku. Ciasto potrzebuje kilku godzin, najlepiej całej nocy,
w lodówce. Niektórzy wkładają dwie warstwy herbatników, drugą pomiędzy białą i
kakaową warstwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz