niedziela, 2 marca 2014

SERNIK DOMEK (wg Wjawora)



Na ciasto:
50 dag tłustego (lub półtłustego) białego sera,
1 żółtko (możesz zastąpić je łyżką gęstej śmietany),
1 kostka masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
herbatniki typu Petit Beure (2 paczki),
1 łyżka kakao,
pół szklanki mleka.
Na polewę:
1/4 kostki masła,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżka wody,
1 łyżka kakao.
Rozetrzeć w malakserze na gładką masę: ser, żółtko (lub śmietanę), masło, cukier (podzielić na dwie części 2/3 i 1/3; do 1/3 dodać kakao i wymieszać). Wstawić obie do lodówki na kilkanaście minut. Na folii aluminiowej (rozłożonej na jakiejś desce, tacy) ułożyć na górze, w poprzek obok siebie 3 herbatniki. Układać poniżej tej linii kolejne herbatniki tworząc 3 pasy (3 x po 6). Herbatniki przed ułożeniem zamoczyć na chwilę w mleku - dużo zależy od producenta; niektóre niestety prawie natychmiast się rozpływają. 



Wyłożyć na herbatniki i rozsmarować białą masę.


Na to wyłożyć kakaową masę na wierzch (ja wykładam tylko na środkowy pasek). Spłaszczyć masę nożem na brzegach. 



Pomagając folią aluminiową podnieść zewnętrzne boki - tak aby się zetknęły tworząc trójkątny domek i wstawić do lodówki. 



Składniki polewy rozpuścić w garnku, mieszać do rozpuszczenia cukru. Wystudzić, często mieszając. Jak będzie gęstnieć, posmarować ścianki domku. Ciasto potrzebuje kilku godzin, najlepiej całej nocy, w lodówce. Niektórzy wkładają dwie warstwy herbatników, drugą pomiędzy białą i kakaową warstwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz